Onze uitzendovereenkomsten: Voorbereid op de WAB, de CAO voor Uitzendkrachten 2021-2023 én de Wet Transparante en Voorspelbare Arbeidsovereenkomsten

Nade komst van de WAB en de nieuwe CAO voor Uitzendkrachten van ABU en NBBU 2021-2023 moeten de uitzendovereenkomsten opnieuw worden aangepast, dit keer voor de Wet Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan de artikelnummering die wijzigt, maar bijvoorbeeld ook de uitsluiting van de loondoorbetalingsverplichting die voortaan altijd schriftelijk moet worden vastgelegd. En zo zijn er nog veel meer aanpassingen te bedenken die je moet doen. Nou kun je natuurlijk zelf het wiel uit gaan vinden, maar je bent van FlexKnowledge gewend, dat wij dit soort zaken ook goed voor elkaar hebben. Daarom hebben wij onze standaard uitzendovereenkomsten aangepast aan de nieuwe regelgeving.

Welke varianten uitzendovereenkomsten zijn er?

Om te beginnen zijn er uitzendovereenkomsten voor ABU-leden en -volgers, waarin wordt verwezen naar de ABU-cao en fase A, B en C. Voor de NBBU-leden is er een set waarin wordt gesproken over de NBBU-CAO en fase 1-2, 3 en 4.

Vervolgens is er van alle fase contracten een variant ‘oproepcontract’ en een variant ‘geen oproepcontract’, dus ook in fase B/3 en C/4. Dat lijkt onlogisch, maar werknemer en werkgever kunnen daar samen wel degelijk voor kiezen.

Voor al deze varianten is er vervolgens een versie voor ‘gewone’ uitzendkrachten en AOW-ers en van de contracten in fase A/1-2 zijn er uiteraard versies met en zonder uitzendbeding en versies voor vakantiekrachten. Tot slot zijn er nog ketencontracten in de smaak oproep- en geen-oproepcontract.

Behalve de contracten zijn er ook voorbeeldbrieven voor het aanbieden van vaste uren en een artikel dat je kunt gebruiken als je de 4-weeks contracten automatisch wilt verlengen.

Bij elkaar is dit in het Nederlands een set van 2 x 29 documenten geworden.

Welke talen zijn er?

De overeenkomsten zijn beschikbaar in het Nederlands, in het Pools en in het Engels. De volgende varianten hebben we laten vertalen: Fase A/1-2 met en zonder beding in zowel oproep als geen-oproep, fase B/3 geen oproep en fase C/4 geen oproep. Alle varianten zijn alleen voor reguliere werknemers beschikbaar. Bij elkaar dus 10 documenten.

Moet ik zelf nog iets doen?

De modellen bevatten samenvoegvelden die in FlexService waarschijnlijk direct werken. Voor de overige softwarepakketten moet je deze velden zelf toevoegen. Daarnaast moet je een keuze maken voor de manier waarop je ADV vergoedt aan de uitzendkrachten en voor overeenkomsten mét uitzendbeding moet je bepalen of je een individuele reservering toepast of de feestdag doorbetaalt. Uiteraard staat het je vrij om zelf ook andere bepalingen toe te voegen aan de overeenkomsten.

Alle modellen zijn inclusief de loonheffingsverklaring en de uitzendbevestiging. De arbo-informatie (bijvoorbeeld de arbochecklists van Doorzaam) moet je zelf nog toevoegen.

De Engelse en de Poolse versie zijn 1 op 1 vertalingen van de Nederlandse versie. Werk je met de ET-regeling, dan zul je zelf de verplichte zaken toe moeten voegen, zoals machtigingen of de afspraak om de reserveringen wekelijks uit te betalen.

Is er maatwerk mogelijk?

Als je zelf zaken toe wilt voegen aan de overeenkomsten, maar nog niet over de juiste teksten beschikt of wilt toetsen of iets is toegestaan of niet, dan kunnen wij je daarbij helpen. Hiervoor hebben wij een jurist beschikbaar die je kan helpen op basis van uurtarief.

Wat kost het?

De set is alleen als complete set te bestellen. De kosten voor de Nederlandstalige versie zijn € 295,- exclusief BTW. Voor helpdeskabonnees zijn deze overeenkomsten bij het abonnement inbegrepen en dus gratis. De Poolse en de Engelse versie kosten € 195,- per set en de helpdeskabonnees betalen hiervoor € 95,- per set. De buitenlandse talen kunnen alleen in combinatie met de Nederlandse versie worden aangeschaft. Je kunt dus niet alléén de Engelse of Poolse vertaling bestellen.

Direct bestellen?

Via onderstaand formulier kun je de overeenkomsten bestellen. Binnen een à twee werkdagen zullen wij de overeenkomsten dan in een ZIP-bestand mailen. De dinsdag daarna ontvang je de factuur die een betaaltermijn heeft van 14 dagen. Ben je helpdeskabonnee, dan zijn de Nederlandse overeenkomsten bij het abonnement inbegrepen en ontvang je uiteraard geen factuur.

Bestelling arbeidsovereenkomsten WAB