Bent u op zoek naar hulp bij of advies over uitzendovereenkomsten voor uitzendkrachten? Dankzij FlexKnowledge weet u straks alles over de verschillende mogelijkheden, contractvormen en wat deze inhouden. Wij staan klaar om de verschillende wetten, plichten, rechten en regels te vertalen naar de praktijk.

Ons advies over uitzendovereenkomsten voor uitzendkrachten: voorbereid op de WAB, de cao voor Uitzendkrachten 2023 én de Wet Transparante en Voorspelbare Arbeidsovereenkomsten

Na de komst van de WAB en de nieuwe cao voor Uitzendkrachten van ABU en NBBU 2023, moeten de uitzendovereenkomsten opnieuw worden aangepast, dit keer voor wijzigingen rondom het uitzendbeding, de minimale duur van vier weken en de uitbreiding van de inlenersbeloning. Denk hierbij aan de artikelnummering die wijzigt, maar bijvoorbeeld ook de uitsluiting van de loondoorbetalingsverplichting die voortaan altijd schriftelijk moet worden vastgelegd. En zo zijn er nog veel meer aanpassingen te bedenken die u moet doen. U kunt natuurlijk zelf het wiel opnieuw uit gaan vinden, maar u bent van ons adviesbureau gewend dat wij dit soort zaken ook goed voor elkaar hebben. Daarom hebben wij onze standaard uitzendovereenkomsten aangepast aan de nieuwe regelgeving en bieden we gepaste hulp en advies aan bij diverse kwesties.

Welke varianten uitzendovereenkomsten zijn er?

Om te beginnen zijn er uitzendovereenkomsten voor ABU-leden en -volgers, waarin wordt verwezen naar de ABU-cao en fase A, B en C. Voor de NBBU-leden is er een set waarin wordt gesproken over de NBBU-cao en fase 1-2, 3 en 4. Dit kan allemaal zeer verwarrend zijn, en daarom bieden wij u graag advies en hulp aan over de uitzendovereenkomsten voor uitzendkrachten.

Vervolgens is er van alle fase contracten een variant ‘oproepcontract’ en een variant ‘geen oproepcontract’, dus ook in fase B/3 en C/4. Dat lijkt onlogisch, maar werknemer en werkgever kunnen daar samen wel degelijk voor kiezen.

Voor al deze varianten is er vervolgens een versie voor ‘gewone’ uitzendkrachten en AOW’ers en van de contracten in fase A/1-2 zijn er uiteraard versies met en zonder uitzendbeding en versies voor vakantiekrachten. Tot slot zijn er nog ketencontracten in de vormen oproep- en geen-oproepcontract.

Behalve de contracten zijn er voorbeeldbrieven voor het aanbieden van vaste uren en een artikel dat u kunt gebruiken als u de 4-weeks contracten automatisch wilt verlengen.

Bij elkaar is dit in het Nederlands een set van 2 x 29 documenten geworden.

Welke talen zijn er?

De uitzendovereenkomsten voor uitzendkrachten zijn beschikbaar in het Nederlands, in het Pools en in het Engels. De volgende varianten hebben we laten vertalen: Fase A/1-2 met en zonder beding in zowel oproep als geen-oproep, fase B/3 geen oproep en fase C/4 geen oproep. Alle varianten zijn alleen voor reguliere werknemers beschikbaar. Bij elkaar zijn dit dus tien documenten.

Dien ik zelf nog iets te doen?

De modellen bevatten samenvoegvelden die in FlexService waarschijnlijk direct werken. Voor de overige softwarepakketten dient u deze velden zelf toe te voegen. Daarnaast dient u een keuze te maken voor de manier waarop u ADV vergoedt aan de uitzendkrachten en voor overeenkomsten mét uitzendbeding dient u te bepalen of u een individuele reservering toepast of de feestdag doorbetaalt. Uiteraard staat het u vrij om zelf ook andere bepalingen toe te voegen aan de overeenkomsten.

Alle modellen zijn inclusief de loonheffingsverklaring en de uitzendbevestiging. De arbo-informatie (bijvoorbeeld de arbochecklists van Doorzaam) moet u zelf nog toevoegen.

De Engelse en de Poolse versie zijn 1-op-1 vertalingen van de Nederlandse versie. Werkt u met de ET-regeling, dan zal u zelf de verplichte zaken toe moeten voegen, zoals machtigingen of de afspraak om de reserveringen wekelijks uit te betalen.

Is er maatwerk mogelijk?

Als u zelf zaken toe wilt voegen aan de uitzendovereenkomsten voor uitzendkrachten of vaste werknemers, maar nog niet over de juiste teksten beschikt of wilt toetsen of iets is toegestaan of niet, dan kunnen wij u van gepaste hulp en advies voorzien. Hiervoor hebben wij een jurist beschikbaar die u advies over flexwerkers kan geven op basis van een uurtarief.

Wat kost het?

De set is alleen als complete set te bestellen. De kosten voor de Nederlandstalige versie zijn € 295,- exclusief btw. Voor helpdeskabonnees zijn deze overeenkomsten bij het abonnement inbegrepen en dus gratis. De Poolse en de Engelse versie kosten € 195,- per set en de helpdeskabonnees betalen hiervoor € 95,- per set. De buitenlandse talen kunnen alleen in combinatie met de Nederlandse versie worden aangeschaft. U kunt dus niet alléén de Engelse of Poolse vertaling bestellen.

Bestel direct uw overeenkomsten

Via het onderstaande formulier kunt u de overeenkomsten bestellen. Binnen één à twee werkdagen zullen wij de overeenkomsten dan in een ZIP-bestand mailen. De dinsdag daarna ontvangt u de factuur die een betaaltermijn heeft van 14 dagen. Bent u helpdeskabonnee? Dan zijn de Nederlandse overeenkomsten bij het abonnement inbegrepen en ontvangt u uiteraard geen factuur. Bij vragen of wanneer u hulp wilt ontvangen bij uitzendovereenkomsten neemt u contact met ons op via de informatie op onze contactpagina.

Bestelling arbeidsovereenkomsten CAO juli 2023