Wat moet u doen om AVGOké te worden? Een keuzehulp

Keuzehulp voor de AVG

logo AVGOké keuzehulp

U  weet ondertussen wel dat u ‘iets’ moet gaan doen met de AVG, de nieuwe privacywet die 25 mei ingaat.

Maar wat? In deze blog helpen we u een keuze te maken uit het oerwoud van mogelijkheden.

Welke mogelijkheden zijn er?

Grofweg gezegd zijn er twee stromingen: gratis of betaald. ‘Betaald’ wil zeker niet altijd zeggen ‘beter’, dus dat is niet het criterium. Het gaat om de kwaliteit en de hoeveelheid tijd en energie die je organisatie kwijt is om een bepaald minimum niveau  van compliant zijn te halen.

Wat bij je past, is ook afhankelijk van je bedrijf: hoe groot ben je, hoeveel interne medewerkers, hoeveel kandidaten, ben je recruiter, uitzenden/detacheerder of payroller?

En linksom of rechtsom: het kost geld. Maar bedenk wel of je dat doet met beperkte out-of-pocket kosten en een grote kans dat je op tijd voorbereid bent óf dat je er intern capaciteit voor vrij maakt, wat per saldo waarschijnlijk meer kost en waarvan het eindresultaat zeker niet vast staat. Want verkijk je niet op de hoeveelheid kennis die je je eigen moet maken om de AVG te doorgronden.

Gratis bijeenkomsten en documenten

Elk zichzelf respecterend advocaten- of accountantskantoor organiseert wel iets. Deze seminars zijn vooral gericht op boetes, risico’s en control frameworks. In ieder geval niet op de flexbranche met al zijn eigenaardigheden. De brancheverenigingen doen natuurlijk ook veel, maar dat is alleen voor leden en blijft toch hangen in de theorie. Niet ideaal dus als u efficiënt en praktijkgericht aan de slag wilt met de AVG.

Datzelfde geldt eigenlijk voor alle gratis documenten die te vinden zijn. Overal vindt u wel wat, maar niet gericht op de flexbranche. En ook met die van de ABU en de NBBU moet u nog steeds heel veel zelf doen, waarbij het Register van Verwerkingsactiviteiten het meeste werk is.

Betaalde bijeenkomsten en trainingen

We richten ons op de flexbranche en dan kom je al snel uit bij ARTRA. Die hebben twee opleidingen in het aanbod en breiden dat binnenkort uit met e-learning

Betaalde documenten

VKA en FlexKnowledge hebben samen een complete toolbox ontwikkeld, inclusief een al  ingevuld Register van Verwerkingsactiviteiten wat u alleen nog maar even hoeft te checken voor uw eigen organisatie. Uitgebreide informatie over de toolbox vindt u hier. Behalve de toolbox kunt u ook diverse niveaus van ondersteuning bij de implementatie bieden.

Wat is voor u de beste optie? De keuzehulp

Uiteindelijk wordt dat vooral bepaald door de hoeveelheid (bijzondere) persoonsgegevens die u verwerkt en wat uw kernactiviteit is, maar we kunnen u wel vanuit onze praktijk adviseren. En dan zien we dat het volgende vaak goed werkt, waarbij we een onderscheid maken tussen recruiters en traditionele uitzenders enerzijds en payrollers anderzijds:

  • uitzender of recruiter met 1 vestiging: de workshop privacy in combinatie met de toolbox.
  • uitzender of recruiter met 2 of 3 vestigingen, payroller tot ongeveer 10 miljoen euro omzet: de workshop privacy in combinatie met de toolbox en een kickoff meeting bij u op locatie
  • uitzender tot ongeveer 10 vestigingen of payroller tot ongeveer 30 miljoen euro omzet: de masterclass van ARTRA in combinatie met de toolbox, kickoff meeting bij u op locatie en extra sessies om de voortgang van de implementatie te borgen
  • Grotere partijen: de masterclass van ARTRA en een maatwerktraject uitgevoerd door VKA en FlexKnowledge, waarbij we kijken waar u nu staat en wat er precies nodig is om aan de minimale eisen te voldoen.

Bovenstaande varianten zijn gebaseerd op onze ervaringen. Twijfelt u na het lezen toch nog over wat het beste bij u past? Bel dan met mij, Marcel Reijmers op 06-51508207 of mail me.